Waarom we van Kuala Lumpur houden

De kerstversiering in de vorm van verlichtte kangoeroes achter ons latend, komen we 6 uur later aan in Kuala Lumpur, Maleisië. Met de eerste stap buiten het vliegveld voelen we gelijk de warme, klamme lucht. Na de koude vliegtuig lucht vind ik het wel een fijne verandering.
Het is druk! Als we eindelijk een Uber hebben besteld, verteld de chauffeur dat de taxi’s vaak wel 3 uur in de rij staan voor het vliegveld, 3 uur!

Grote stad, grote vergezichten

Ons hotel ligt in de buurt Chow Kit. Het is donker als we er aankomen, maar dat geeft niet, de rooftopbar is nog open. Met een fris biertje genieten van onze eerste blik op de skyline van Kuala Lumpur.
Onze dag begint met een duik in de infinitypool, waarbij we de stad voor de eerste keer zien in daglicht. Ontbijt besluiten we ergens buiten het hotel te scoren, volgens mijn vergaarde Kuala Lumpur reis informatie is deze stad uitermate geschikt om buiten de deur te eten.
Na wat rondstruinen komen we terecht in Kampung Baru, een wijk die nog het meest lijkt op een oud dorpje tussen de hoge moderne gebouwen in. Geheel tegen ieder Azië reisadvies in, bestellen we bij een kraampje door middel van wijzen -buiten terima kasih (=bedankt) spreken wij geen Maleisisch en zij spreken geen Engels- ontbijt wat niet vers voor onze neus wordt klaargemaakt en een ijsthee, met ijsblokjes gemaakt van kraanwater. Maar lekker dat het is! Later leren we dat dit ontbijt: witte rijst met kip rendang, gekookt ei, schijfjes komkommer geserveerd op een bananenblad, hét lokale ontbijt is genaamd nasi lemak. Naast ons tafeltje ligt een zwerfkatje, één van velen, en hoe graag ik ook wil, in dit geval volg ik wel het reisadvies op: raak geen zwerfdieren aan.
Eind van de middag reizen we naar de -met recht- populairste bar van de stad, Helibar. Een oud helicopter platform boven op een wolkenkrabber omgebouwd tot een terras. Vanaf deze hoogte is het uitzicht over de stad echt spectaculair! En eindelijk betaalbare cocktails! We genieten zo van de Mai Tai en de Long Island dat deze rekening uiteindelijk nog hoger uitvalt dan een drankje doen in Australië.

Stad van cultuur en diversiteit

Kuala Lumpur is een mengelmoes van culturen. Op de eerste dag maken we een uitstap naar Batu Caves, een grot met een 42 meter hoog (!) gouden beeld -Indiase god Lord Murugan- voor de ingang, en in de grot nog meer Indiase tempeltjes. Weer buiten, wemelt het van de aapjes! Ondanks de vele borden ‘do not feed the monkeys’, doen mensen het toch waardoor het helaas geen wilde aapjes meer zijn. Bij de voet van het beeld staan er wat Indiase kraampjes waar we een paar lekkere zakjes nootjes halen, 3 zakjes voor omgerekend 1 euro!
Een andere dag bestellen we weer een Grab en gaan we naar een grote Chinese tempel, Thean Hou temple. Grab is de Aziatische variant van Uber, van beiden wordt hier gebruik gemaakt. Wij kijken telkens welke het goedkoopst is, het verschilt maar een paar cent, maar toch. Uber vinden we vaak fijner, tot nu toe spreken de Uber chauffeurs in tegenstelling tot de Grab chauffeurs wel Engels. Het is altijd zo leuk en informatief om een praatje te maken met een local.
De Chinese cultuur is sterk aanwezig in Kuala Lumpur, midden in de stad bevindt zich het grootste Chinatown waar ik tot nu toe ben geweest. Iets verwijderd van het centrum bevindt zich de kleurrijke buurt Little India, waar er uit iedere winkel vrolijke Indiase muziek schalt en we onze voorraad nootjes weer aanvullen.
De stad verder te voet ontdekkend komen we langs nog een Chinese tempel, hier steek ik binnen in plaats van kaarsjes, stokjes wierook aan. Er tegenover ligt weer een Hindoe tempel. De meeste Maleisiërs zijn echter moslims. Vanaf de buurt waar we de 1e 2 dagen zitten, Chow Kit, loopt de drukke hoofdweg tot aan het centrum van Kuala Lumpur. Aan deze weg liggen ontelbare eetzaakjes en winkels, waarvan de laatste enkel traditionele kleding; boerka’s en hoofddoeken verkopen.
Voor de andere 2 dagen verhuizen we naar een budget hotel in het centrum, zo gaan we van een hotel met infinitypool op het dak naar een kamer zonder ramen mét koude douche. Op loopafstand van onze nieuwe overnachtingsplek bezoeken we de Masjid Moskee en het Sultan Abdul Samad gebouw. Ongelofelijk hoeveel culturen en religies vertegenwoordigd zijn in Kuala Lumpur.
Het valt me op, vooral in de Chow Kit buurt, dat de meeste mannen niet gewend zijn aan westerse vrouwen of ze hebben gewoon geen gêne? Het maakt niet uit welke kleding ik draag; rokje, lange zwarte legging, wijde harembroek, ik word aan -en nagestaard. Cultuurverschillen.

Eten, eten en nog eens eten

Na een land waar het iconische voedsel niet verder reikt dan hartige pie, hebben we ons erg verheugd op het Aziatische eten. Eten hangt samen met cultuur. Beiden zijn hier anders en even wennen, merken we als we door een traditionele ‘wetmarket’ in Chow Kit lopen, de grootste in Kuala Lumpur. We komen binnen bij de groente en fruit afdeling, hoewel de gangpaden smal zijn, het druk is, sigarettenrook overal vandaan komt, is het een geordende markt. We maken onder andere kennis met durian fruit: groot groen meloenvormig fruit met stekels waarvan de partjes lekker zoet zijn. Hierna volgt de visafdeling; door m’n mond ademen en snel doorlopen. Dan volgt de vleesafdeling; overal hangen hele kippen, kippenvoetjes liggen te koop, we zien koeienpoten, zelfs een compleet koehoofd! Onnodige vermelding: we kopen alleen wat fruit.
We hebben snel door hoe de locals hun koffie drinken en hoe wij dit zelf bestellen: copi o ais. (=ijskoffie met melk en een berg suiker)
Het leukste eten we bij een Indiaas restaurant, een verborgen smal trappetje in een zijstraat brengt ons naar het kleine restaurant boven een winkel. Geen menu, we krijgen een bananenblad met rijst en rode bieten salade en mogen zelf aanwijzen wat we erbij willen. We kiezen 2 verschillende vleescurry’s en een aardappelpompoen salade. Het is allemaal zo pittig dat we het zwetend zitten op te eten! Zodra 1 item op is, komt een medewerker langs om bij te vullen, zo gaat het door tot we stop zeggen. En dit alles, inclusief ijsthee met melk (aan te raden bij pittig eten), voor zo’n 4 euro!
Het lekkerste eten we bij een Maleisisch restaurant aan de hoofdweg, Daniel eet fried noodles, ik neem goddelijke kip rendang.
Oh, en het lekkerste toetje eten we bij Central Market, het meest toeristische gedeelte van Kuala Lumpur: putu bambu. Kokosrijst gestoomd in bamboe met  rietsuiker, mmm!
Het lekkerste ontbijt eten we bij een modern Chinees restaurant, zo populair dat er een rij mensen tot buiten staat! Als er een tafeltje vrij is, schreeuwt de eigenaar je naam. Nooit gedacht dat ontbijten met rijst zo lekker kon zijn.
Oke, eigenlijk was al het eten te lekker voor woorden. Tot nu toe bevalt Azië ons wel!

Een gedachte over “Waarom we van Kuala Lumpur houden”

  1. Geweldig om al die verschillende culturen te beleven, al die mensen die met elkaar samenleven. Jullie komen echt als wereldreizigers terug. Misschien kijk je dan ook anders naar de Nederlandse samenleving die ook steeds kleurrijker wordt.
    Straks weer Thailand, het houdt niet op…
    Hier voorbereidingen voor de Kerst, liefs ook van Bas, Rita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.