Shark Bay: unieke landschappen met een overvloed aan leven

De eerste bestemming in de Shark Bay regio is Gladstone Bay; ik heb verschillende ervaringen gelezen van mensen die hier dugongs hebben gezien en er zelfs mee gezwommen! Een dugong is verwant aan de inmiddels uitgestorven zeekoe, en is helaas ook geklassifiseerd als bedreigde diersoort. In Shark Bay komt 10% van de wereld populatie dugongs voor, een aantal van ongeveer 12.000. Anders dan dit hoge aantal doet vermoeden, komt er bij het spotten van een zo’n majestueus dier veel geluk kijken.

Op ‘jacht’ naar Dugongs

We parkeren de auto bij de daggebruikers plek en nemen vanaf de steiger een kijkje in het water. Al snel zien we links van de steiger een grote donkere vlek, even later komt er een snuit boven water om adem te halen: het is een dugong! We sprinten terug naar de auto, springen in onze zwemkleding en rennen met de snorkelspullen naar het water. Snorkelend op dezelfde plek als waar we het dier net zagen, duurt het niet lang voordat ik het weer zie. Als we dichterbij komen, zwemt ie helaas van ons weg, ik probeer het bij te houden maar tevergeefs, die is te snel.
We snorkelen door en even later zie ik Daniel z’n arm opsteken, die heeft iets gespot! Hopen dat ik niet te laat ben, met mijn ontstoken wondje kan ik niet erg snel flipperen (ja, ik moet van de dokter uit het water blijven, maar: dugongs!). Deze keer, terwijl wij stil aan de oppervlakte hangen, blijft de dugong rustig om ons heen zwemmen en zien we het prachtige beest in vol ornaat. Soms zwemt ie recht op ons af, maar bang zijn we niet, het ziet er zo vriendelijk uit, het lijkt wel te glimlachen. De dikke huid, welke nog het meest lijkt op een olifantenhuid, zitten vol littekens en groeven, het heeft een staart wat eindigt in een grote vin, pff het lijkt wel een of ander mythisch dier.

Nagenietend slaan we ons kamp op, hier blijven we nog wel even! De campsite zelf is het ook waard; het heeft vuurpitjes, 4×4 tracks door de duinen en over het strand, en een buitendouche.
We blijven 3 dagen, waarin we vol trots iedereen ons dugong filmpje laten zien en beseffen hoeveel geluk we hebben gehad er met 1 te zwemmen. Samen met andere dugong fanaten staan we vanaf de steiger het water af te speuren, hopend op nog een glimp van een snuit. 2 keer leiden we andere snorkelaars naar een dugong, dan staan wij vanaf de steiger te wijzen waar het dier zich bevindt, en zijn ze ons erg dankbaar.
We hebben zoveel geluk gehad dat we haast beroemd zijn, als de meiden een paar dagen later deze plek bezoeken -en minder geluk hebben; ze zien het dier alleen vanaf de kant- horen ze verhalen over een koppel die zo’n mooi filmpje van een dugong hebben. Eerste vraag van de meiden: “Were they Dutch?” Ja, dat waren ze, het meisje had lang bruin haar en haar ogen waren rood doorlopen van het vele zwemmen. Dat ben ik! Dat waren wij! Hoe cool!

Francois Peron National Park

Vanuit Gladstone Bay rijden we verder en dieper de Shark Bay regio in. Dit gebied is een World Heritage Area, vanwege de mooie, onaangetaste natuur en de overvloed aan wildlife. Denham is het enige ‘stadje’ in het gebied, verder zijn er onderweg veel uitkijkpunten en veel 4×4 tracks. In het uiterste westen ligt het Francois Peron National Park, alleen toegankelijk voor auto’s met 4wielaandrijving. De wegen in dit park bestaan enkel uit rode zand tracks!
Terwijl we onze banden leeglaten rijdt de ranger ons tegemoet; ik vraag voor welk wildlife we kunnen uitkijken en waar we het beste kunnen snorkelen. We zijn nog geen 5 minuten onderweg en we zien het eerste wildlife, een Thorny Devil. Wat een apart beestje!

Onze dagen in dit park bestaan uit 4×4-en wildlife bekijken, dat is echt het enige wat we doen, 4 dagen lang. Vanaf Skipjack Point, kijken we uit over de oceaan en zien zóveel! Het water is ongelofelijk helder; we zien rifhaaien, schildpadden, manta’s, 1 dugong, dolfijnen, shovelnose rays, pijlstaartroggen en zelfs een echte haai! Waar je normaal hoopt 1 van die dieren te zien, zien we ze hier allemaal op 1 plek, in slechts een uurtje tijd!
Dit park is zo ongelofelijk mooi en goed opgezet, de kampeerplekken zijn perfect; allemaal aan het strand, sommigen zelfs met barbecue. Als we bij de kampeerplek Big Lagoon ’s avonds buiten een film kijken, zien we een krabbetje onder de tafel. Rondschijnend met m’n hoofdlamp zie ik overal grote witte krabben! Overdag zie je ze niet, of verdwijnen ze snel in hun holletje, nu kan ik schijnen wat ik wil, ze blijven om ons heen kruipen. He bah, dan kijken we de film wel af in de tent!
Bij de overnachtingsplek Herald Bight mag je kamperen op het strand. We zijn vandaag de enigen, we hebben de hele baai voor onszelf. Na gezien te hebben wat hier allemaal rondzwemt, zijn we aarzelend om het water in te gaan. Totdat we weer een dugong zien! We proberen erachteraan te snorkelen, maar verliezen deze snel uit het zicht. Onderweg cirkelen er eerst 2 pijlstaartroggen supersnel om ons een, erna zien we allemaal kleine kwallen, snel terug naar de kant!
2 volle dagen genieten we van dit privéstrand, de zee afspeurend naar wildlife of de duinen afspeurend naar kangaroo’s.
Het 4×4-en in dit park is precies zoals we ons 4×4-en hadden voorgesteld, lekker hobbelen door het zand, héérlijk! Het maakt niet uit hoe diep of hoe mul het zand is, ons beestje kan het allemaal aan. We hebben zelfs andere mensen geholpen die vastzaten in het zand.

Hoe kunnen we ooit weggaan uit dit park? Na 4 dagen doen we dit toch (mede omdat ons drinkwater op is) met een gevoel van melancholie. Nu hebben we het echt allemaal gezien, beter dan dit wordt het niet, beter dan dit kan het niet worden. En zomaar besluiten we dat ons Australië avontuur ten einde loopt.

 

10 gedachten over “Shark Bay: unieke landschappen met een overvloed aan leven”

 1. Wauw Nicole, wat maken jullie veel mee met z’n tweeën. En wat moet dat geweldig zijn om met zo’n zeekoe te zwemmen.

  Je niveau qua schrijven is enorm verbeterd in de loop der tijd. Echt leuk om weer wat van je te lezen.

  Een avontuurlijke groet.

 2. Hoi Nicole en Daniel.
  Mooie afronding in Australië en weer een fijne blog.
  Verder heel veel plezier nog.
  We horen het wel.
  Groetjes Kai en Truus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.