De onderwaterwereld van het Ningaloo Reef

Het is een lange rit vanuit Broome naar het zuiden, 1300 km. Met enkele stops in kleine niet noemenswaardige stadjes leggen we dit af in 2 dagen. De laatste kilometers richting Exmouth is door een eentonig, droog landschap. Iets voor Exmouth slaan we linksaf en veranderd de rechte weg in een kronkelige weg door een ravijn met mooie uitkijkpunten. Een welkome verandering van omgeving!

Exmouth is een klein toeristisch stadje met zeehaven. Buiten dat het veel mogelijkheden biedt qua watersport dient het vooral als tussenstop voor bezoekers aan het Cape Range National Park, 50 km verder. In dit nationaal park wordt je verwacht zelfvoorzienend te zijn; we vullen onze voorraad drink water bij en halen een nieuw traytje bier en wat snacks: de 2 laatste zijn onmisbaar tijdens zonsondergang.

Cape Range National Park

Dit park is een gateway voor het Ningaloo Reef. Een 300 km lang rif dat (in tegenstelling tot het Great Barrier Reef, daar kom je alleen per boot) nooit verder dan een paar meter van de kant verwijderd. Dat betekent dat je vanaf het strand zo een snorkelparadijs binnen zwemt! De indische oceaan breekt op het buitenste rif zo’n 500 meter vanaf de kant. Het water wat binnen stroomt is rustig en heeft door de ondiepte een gemiddelde watertemperatuur van 22-26 graden. Ideaal voor een divers tropisch onderwaterleven. Door de ondiepte is de snorkellocatie Oyster stacks alleen geschikt met hoogtij, terwijl we daar op wachten stoppen we bij een strand met als naam turtles, kan alleen maar goed zijn. Waar we normaal hopen dat iedere donkere plek in het water een schildpad is, maar in werkelijkheid een rots is, zijn alle vlekken nu allemaal schildpadden! Het zijn er zó veel! We twijfelen eerst om de snorkelspullen te halen, maar als we er half op het strand/half in het water nog meer zien liggen, lijkt dit geen goed idee. Laat ze maar lekker met rust. Al helemaal als we ze later -heel ongemakkelijk het lijkt meer op een worstelpartij- zien paren. Goed begin van de dag, uurtje kijken naar schildpadden seks.

Oyster Stacks

Deze locatie is alleen toegankelijk bij een waterhoogte van minimaal 1.2 meter, wij hebben vandaag geluk het hoogtij is 1.6 meter. Vanaf de kant zien we al visjes zwemmen en nog geen 0,5 meter het water in, lijkt het wel een aquarium! Het is hartstikke helder en ongelofelijk veel koraal en vissen! Het meeste koraal is bruin van kleur met af en toe 1 blauw koraaltje ertussen. Er is een grote variatie aan vissen: papegaaivissen, kleine lichtblauwe visjes, gestreepte visjes, trompetvisjes etc! Er zijn 3 oester stapels in het water, hieronder en eromheen zwemmen best grote vissen, we zien veel vissen met een hoorn op hun voorhoofd (?), en grote zwarte vissen met tanden! (die zijn om koraal af te bijten, niet om mensen te bijten). Na een uurtje snorkelen wordt het wel erg koud. Buiten staat er een flinke wind, ik zit te rillen aan de kant. We hebben het zelfs zo koud, dat we lunchen met erwtensoep! Ik warm niet helemaal op, toch gaan we nog 2 keer het water in. Zodra ik mijn ogen uitkijk in dit aquarium, voel ik niks meer van de kou.

Lakeside

Deze locatie heeft diepere wateren en een zandbodem met om de zoveel meter een koraaltuin. Iedere koraaltuin (= ‘bommie’ in Australisch) biedt een grote variatie aan onderwaterleven. Er is niets heerlijker dan boven zo’n wereld van leven te hangen. Het is echt een compleet andere wereld onder de oppervlakte. Af en toe duik ik naar beneden om tussen de vissen te zwemmen, dan voel ik me net zelf een vis. We proberen meestal bij elkaar in de buurt te zwemmen, veelal omdat ik snorkelen soms nog best spannend vind en omdat zodra ik iets bijzonders zie ik dit wil delen (= keihard Daniel roepen en als ie dan eindelijk bij me is, is die bijzondere vis meestal allang weg). De eerste dag bij Lakeside staat er veel wind en is de zee ruw, ik flipper zo hard dat ik wondjes krijg op m’n voeten. Als we tijdens de 2e keer snorkelen bij een rustigere zee rifhaaien en schildpadden zien, is dit mijn favoriete locatie! Ik hoor Daniel roepen en naar beneden wijzen en zodra mijn hoofd onder water is, klaar om naar hem toe te flipperen, zwemt er een rifhaai voorbij! Die is snel! We hebben 1 keer eerder een rifhaai gezien, bij het Great Barrier Reef. Nu we weten dat die hier rondzwemmen, gaan we beter opletten! Als ze voorbij zwemmen vind ik ze leuk, als er 1 in cirkels om me heen zwemt vind ik het op het randje van spannend..

Turquoise Bay

In Australië wordt alles vernoemd naar hoe het eruit ziet, Turquoise Bay dus ook. Er staat weer een flinke wind en de zee is best ruw, schijnt normaal te zijn voor deze tijd van het jaar. Desondanks ziet er uit als een paradijs. We snorkelen de Turquoise drift: links stappen we in het water en laten ons door de stroming meevoeren langs verschillende koraaltuinen. Wel op tijd terug naar de kant anders stromen we zo mee de oceaan op. Door de ruwe zee is de zichtbaarheid helaas niet geweldig. Bij onze 4e of 5e dag snorkelen laten we ons iets langer mee stromen en komen we langs koraalstruiken waar het wemelt van de schildpadden én de rifhaaien! Na de zoveelste keer een schildpad aanwijzen, begint Daniel gewoon keihard te lachen: schildpad, rifhaai, rifhaai, schildpad én rifhaai etc etc, zó cool!

We slapen 2 nachten op Kurrajong camping, halverwege het park, en 2 nachten op Osprey camping, aan het einde van het park.  Dit hele park is een duingebied, met mooie witte duinen waar afentoe een kangaroo overheen hopt. Iedere camping heeft een net bushtoilet, ruime staplekken waarvan de meeste een privépaadje naar het strand hebben en een speciale plek om naar de zonsondergang te kijken. En de zee is overal geschikt om te snorkelen, een gebied naar ons hart! Na 5 dagen gaan we terug, bijtanken in Exmouth waar we onze maatjes tegenkomen. Zij gaan nu naar Cape Range National Park, of we zin hebben om nog een paar dagen mee te gaan? Oh jawel! Als ‘kenners’ laten we ze met trots de plekken zien waar wij zijn geweest en spotten we samen nog meer schildpadden, rifhaaien, pijlstaartroggen en een kleine octopus!

Coral Bay

Na 2 dagen rusten in Exmouth reizen we naar Coral Bay, ook gelegen aan het Ningaloo Reef. In tegenstelling tot het nationaal park, is dit klein dorpje -1 hoofdstraat- van alle gemakken voorzien: een bakker met de lekkerste pie’s,  een resort, 2 campings, supermarkt met verrassend veel spullen en restaurants. Bij het snorkelen in deze baai zien we veel.. koraal! Niet normaal, het lijkt wel een buitenaards landschap. Koraal groeit op koraal, dat weer bovenop koraal groeit, er is geen stukje zand over. Het aantal vissen valt helaas tegen. Bijzonder om deze andere onderwaterwereld vol levend, veelal bruin koraal te zien. Wij geven toch de voorkeur aan rondzwemmend leven. Van 10 dagen lang ongeveer 3 keer per dag door het water flipperen, helen mijn wondjes niet. 1 ervan is zelfs gaan ontsteken, doktersadvies: antibioticakuur en uit het water blijven. Door het vele zeeleven zit het zeewater hier bomvol bacteriën, flauw zeg.

9 gedachten over “De onderwaterwereld van het Ningaloo Reef”

 1. Coooool man! Echt gaaf eh dat vele snorkelen.. ben alweer jaloers op jullie! En gave foto’s! Nja geniet nog maar lekker hier in Nederland wordt het steeds kouder. Brrrr!

  Snel weer bellen??

  😘

  1. Haha hoeft niet jij hebt dit al allemaal gedaan!
   Ik zag laatst een bericht dat het weer tijd werd om de auto te krabben.. 🙁 daar ben ik niet jaloers op :p
   Totsnel😘

 2. Wat een prachtige onderwaterwereld! Fijn dat je niet hoeft te duiken en met snorkelen zoveel kunt zien. Nu maar even verstandig zijn en naar de dokter luisteren….Leuk dat jullie vriendinnen steeds weer een stukje mee gaan. liefs van ons, Bas en Rita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.