5 dagen reizen op de Gibb River Road

Geen zomertijd betekent niet alleen een vroege zonsondergang, ook een vroege zonsopkomst. Om 05.00 is het licht buiten, fluiten de vogeltjes (nouja fluiten, de Australische vogels maken hun rare geluiden) en ben ik klaarwakker. Om 07.00 staan we al bij de supermarkt voor wat laatste dingen en dan begint de tocht!

Dag 1 Kunnunura – El Questro wildernis park 100 km

Het duurt niet lang voordat we bij het bekende en veel gefotografeerde bord die de status van de Gibb River Road en alle zijwegen aangeeft zijn: alle wegen zijn open! Het eerste stuk is nog geasfalteerd, tot aan de afslag naar het El Questro wildernis park. We slaan linksaf, stoppen even om de banden leeg te laten tot de juiste luchtdruk en rijden de eerste 4wd track op. Op onze offline map zien we precies waar de rivier door kruisingen zijn en hoe diep ze zijn. Ondanks een nihil waterhoogte (einde van het droge seizoen) is het spannend! We rijden door 2 rivieren voor we bij de eerste bestemming zijn: Zeebedee springs: hot springs aan de voet van een rode kloof, omringd met palmbomen. Het zijn allemaal kleine badjes, even klauteren over een rots, om een palmboom heen en je bent bij een privé badje, weer klauteren en je bent bij een volgend badje. En ze zijn net zo warm als een bad, je koelt er niet van af. Het is wel een prachtig gebied, een tropische wildernis omringd met hoge rode rotsen.

Onze volgende activiteit de El Questro Gorge wandeling, de weg erheen is een echte 4wd route met een rivier crossing van een 0.5 meter diep! Ons beest zou het net aankunnen, maar we houden toch even halt voor de crossing. Er komt net een andere auto aan! De 2 inzittenden twijfelen, want ze hebben hun banden niet leeg gelaten. Dat kunnen wij wel voor ze doen, kunnen ze ten minste voor ons uitrijden, ha! Zonder angst rijden ze hun auto zo het water in..en halen het tot aan de overkant! En dan gaan wij (met een beetje angst, het water komt best hoog), en halen het tot aan de overkant!

Deze wandeling is de mooiste en coolste ooit! Door een ravijn (in de schaduw gelukkig) over rotsen klauteren, met kleine beekjes en tropische natuur. De eerste waterhole is mooi helder, maar om door te gaan met de route moeten we door dit -tot middelhoogte komend- water heen. Met rugzak en schoenen boven ons hoofd waden we er doorheen en klimmen over de rotsen. Eenmaal boven roept een vrouw ons na: “Pas op voor de slangen als je verder gaat er zitten er veel, maar die zijn als het goed is niet gevaarlijk.” Nou bedankt, die informatie had je beter voor je gehouden. Het is nog een flink stuk klauteren tot het eindpunt, een waterval met een poel om lekker in af te koelen. We durven niet te diep, slangen kunnen ook zwemmen.. En dan weer dezelfde route terug. 4 uur zijn we bezig geweest en aardig moe! We slapen onze eerste nacht op een gratis plek, een zanderige open plek naast een rivier, vlak naast de hoofdweg. Er staan 2 andere auto’s met een soortgelijke set up als ons. Tijdens zonsondergang zien we een paar ogen en een paar neusgaten boven het water uitsteken, weer een krokodil! Als we als het donker is met een zaklamp in de rivier schijnen, tellen we wel 13 paar ogen die liggen te schitteren. Ik ben wederom blij dat ik bovenop een auto slaap.

Dag 2 El Questro wildernis park – Manning Gorge 300 km

We komen al vroeg aan bij het volgende park langs de route: Homevalley Station, een veeboerderij omgebouwd tot een luxe park met grote restaurant en zwembad. Het lijkt wel een oase. We bestellen een ijskoffie en nemen stiekem een dip in het zwembad. Even wat luxe, we zitten tenslotte al een dag in de wildernis.
We zijn zo’n 80 km op de Gibb River Road en de weg is slecht. Waar we al bang voor waren: een grindweg met veel losliggende stenen en geribbeld wegdek. Door het vele verkeer wat over grind -en zandwegen rijdt, komen er een soort golven in het wegdek. Over zulke wegen rijdend klinkt het alsof de auto uit elkaar trilt, alsof bij iedere gereden meter de vering iets meer stuk gaat. (Wat waarschijnlijk ook zo is). Helaas moeten we deze dag wat km maken tot de volgende bestemming. Eind van de middag rijden we op zo’n slecht stuk met zo veel scherpe stenen dat het alleen maar wachten is op een lekke band. De linker achterband heeft een scheurtje, we plakken deze niet, we ruilen hem om met het reservewiel. Het klusje is best snel geklaard, we worden hier helaas goed in..
Na een dag veel rijden zijn we blij als we op de slaapplek arriveren, een gratis plek iets verder van de hoofdweg af, bij een dit keer krokodillenvrij verklaarde rivier. Met het andere koppel wat hier de nacht doorbrengt, 2 meisjes, hebben we een gezellige kampvuur avond!

Dag 3 Manning Gorge – Frog Creek 71 km

Vandaag is een drukke dag, met verschillende zwemspots op de planning! De eerste is Manning gorge, na een 8 km rit van de hoofdweg af en redelijk lange wandeling (in 35+ graden!)  komen we aan in een kloof gevuld met okerkleurige rotsen, een nog net niet droge waterval en een meertje. Voor Daniel is het een sport om vanaf iedere mogelijke klif in het water te springen. Voorheen liet ik hem deze sport alleen beoefenen, maar nu met 2 andere meiden erbij durf ik ook wel!
De volgende zwemplek is dichterbij de parkeerplaats en heeft een touw waarmee je vanaf een boom jezelf zo in het water slingert! Eerst zijn we met z’n vieren, daarna komen andere reizigers, mensen wat we onderweg al eerder zijn tegengekomen. Bijna iedereen probeert de ‘touwschommel’, velen springen gracieus het water in, anderen laten het touw net te laat of te vroeg los en donderen nogal lachwekkend in het diepe.

Eind van de middag slaan we van de hoofdweg af naar een slaapplek, weer een gratis plek in de bush naast een rivier en weer een gezellige kampvuur avond. Wat later, als het donker is, snappen we de naam van kampeerplek; Frog Creek. De beestjes maken er een oorverdovend nacht concert van.

Dag 4 Frog Creek – Bell Gorge 74 km

De rit naar Bell Gorge is best spannend, 3 keer door een rivier en door een modderige poel. De meiden, met een wat hogere jeep, grotere wielen en meer ervaring, wachten na iedere crossing netjes op ons. Wij dachten dat ons beest van een aardig formaat was, maar hier in de Outback naast alle Australische volledig uitgeruste hoge jeeps, stelt ie niet veel voor.
Deze kloof is misschien wel de mooiste, een grote brede waterval en véél water om in te zwemmen! En weer een mooie rots om vanaf te springen! We zijn niet de enige waaghalzen, een Belg (uit Limburgs België of all places) springt met ons mee. Hij reist de Gibb River Road per motor, en gaat de andere kant op als ons. Veel meer dan zwemmen doen we vandaag niet, en van al dat avontuur wordt je best moe, dus we zitten al vroeg van ons biertje te genieten op onze nieuwe overnachtingsplek. Een kale plek wat hoger gelegen, die uitkijkt over de King Leopold Ranges; okerkleurige bergen met afentoe een strook groene bomen. Onze matties volgen snel en vanavond hebben we een creatieve kampvuuravond. De meiden koken vaker en uitgebreider boven het kampvuur en ze hebben zelfs een eigen grillplaat! Het geeft ons inspiratie, nagerecht van vanavond: gebakken banaan met gesmolten nutella en een topping van verkruimelde koekjes. Omnomnom!

Dag 5 Bell Gorge – Derby 214 km

Vandaag is er nog 1 stop op weg naar Derby: Tunnel Creek. Het is een behoorlijke omweg, in totaal 70 km en een erg aangetaste weg met veel grote stenen. Tunnel Creek is een donkere grot, met mooie stalagmieten en ondergrondse meren waar krokodillen liggen te chillen! Deze freshies zijn wel gewend aan mensen, ze liggen op slechts 1 meter afstand maar verroeren zich niet.
Maar was dit de omweg wel waard? Als we bijna bij hoofdweg zijn, klapt de linker-achterband weer. Dit keer is er een heel stuk band afgescheurd welke zich om de as heeft gewikkeld. Dat is pech, zo net voor de eindstreep! Met een 2e reservewiel en een bijna lege benzine tank zijn we blij als het beestje weer asfalt onder zijn rubber heeft.

In de supermarkt in Derby gedragen we ons alsof we al weken van de bewoonde wereld zijn verwijderd. Zo zien we er in ieder geval wel uit.  Alles, de auto, wij zelf, is bedolven onder een laagje rood-bruin zand. Met een overvloed aan eten settelen we ons op een betaalde camping waar we dat laagje proberen weg te wassen in de eerste douche na 5 dagen wildernis. Kimberley, wat ben je mooi. (het gebied dan he)


8 gedachten over “5 dagen reizen op de Gibb River Road”

  1. Wat een geweldig verslag van jullie avontuur. het is super spannend alleen al als je het leest. Laat staan als jullie dat allemaal meemaken.
    nog heel veel plezier en avontuur toegewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.