Sydney – not just a city

Het is inmiddels volop winter en hoewel zodra de zon plaatsmaakt voor de maan een winterjas echt wel nodig is, loopt de temperatuur overdag nog vaak genoeg op tot 20 graden en hoger.
De casual baantjes hebben plaatsgemaakt voor een vast baantje in een koffiezaak in de suburb Coogee waar ik wisselend tussen ochtend en middagdiensten 35 uur per week werk. Coogee is een meer relaxte suburb, minder toeristisch en minder pretentieus vergeleken met Bondi.
Werkend in een lokale koffiezaak maak ik de Australische (Sydney) cultuur goed mee. Hoewel Australiërs erg chill zijn, is de hospitality wereld erg gehaast. Groeten doet men met ‘How are ya’ of ‘How is it going’, waarvan ik nog steeds niet zeker ben of men verwacht dat ik antwoord? en ‘thank you’ wordt afgekort met ‘Ta’. Ongeveer alle woorden en namen worden afgekort of verkleind, het lijkt wel alsof 1 op 3 mannen in Australië Matt heet. Onze huisgenoot heet Matthew, maar stelt zich voor als Matt en Daniel gaat sinds we in Bondi wonen door het leven als Dan.
De klanten zijn vooral vaste klanten: doordeweeks veelal Australiërs op weg naar hun werk klagend over de kou (niets gewend die lui) en hunkerend naar hun warme soja melk cappuccino. In het weekend is een koffie samen met een bacon brekkie roll (broodje met ei en bacon, brekkie=ontbijt) meer een sociaal gebeuren en staat de stoep vol met klanten die elkaar allemaal kennen. Al die klanten zijn goed voor de business, maar ik snap het niet helemaal: waarom koopt men niet gewoon een degelijk koffieapparaat ipv het dagelijks buiten de deur te halen en tientallen dollars te spenderen?
Het is vroeg opstaan en keihard werken, maar ik ben wel content met dit baantje: de hele dag gratis koffie leuten en 50% korting op alle broodjes. De collega’s zijn aardig en na de tot 13.00 durende ochtenddienst, kan ik van de zon en van Sydney gaan genieten. Dat wordt feest als het straks weer zomer is!

National Parks of Sydney

Sydney heeft een goed openbaar vervoer netwerk en daar maken wij autoloze working holiday visa houders veel gebruik van. Op Queen’s Birthday, een nationale vrije maandag, zijn we (net zoals ongeveer alle zuid Sydney bewoners) met de veerboot naar Manly gegaan. Een perfect weekend uitje, het heeft een klein leuk centrum, mogelijkheid voor een mooie wandeling in het Sydney Harbour National Park en mooie stranden, Manly Beach en Shelly Beach. Waarvan Shelly Beach denk ik wel het mooiste strand in Sydney is? Hier komen we in de zeker zomer terug, het water voor Shelly Beach is een marine park en perfect om te snorkelen!
Op de warmste winterdag tot nu toe zijn we met de bus naar het noordelijkste puntje van Zuid Sydney gegaan, naar Watsons Bay. Een idyllisch baaitje met uitzicht over Sydney City. Vanaf dit punt lopen we via een 7 km lange kust route, de federation cliff walk, terug naar Bondi. Met hoge kliffen en minder drukte is dit een totaal andere kust route dan de coastal walk van Bondi naar Coogee. Vanaf het meest noordelijke punt, kijken we aan de oostkant uit over de Tasman Zee waar we afentoe het gespuit van een walvis zien, in het noorden ligt Manly en in het westen kijken we uit over de skyline van Sydney. Bij terugkomst in Bondi nemen we na lange tijd weer een duik in de zee! De zee zelf is buiten de surfers redelijk verlaten maar op het strand is het altijd druk: selfie makende toeristen en in sportkleding rondlopende Bondi locals. Ik kan me wel voorstellen hoe gigantisch druk het in de zomer zal zijn!

Onze roomies hebben altijd op zondag en maandag vrij, meestal als we samen een dag vrij zijn (wat door mijn nieuwe baantje helaas niet meer zo vaak voorkomt) gaan we er opuit! Op een zonnige zondag hebben we weer eens een bezoek gebracht aan het Blue Mountains National Park. Dit keer liepen we de Grand Canyon Track, een 3 uur durende route in het dal van het park. Fijn om weer met een auto op pad te gaan, lekker roadtrippen.

Het Sydney Royal National Park is iets minder goed bereikbaar met openbaar vervoer, hier zijn we met onze roomie Debora naartoe gereden. Na een klein uurtje rijden we weer over een gravelweg door een bos met hoge eucalyptus bomen en wanen we ons weer in het echte Australië. Helemaal als we na een kwartier lopen een wallaby zien weghoppen! We volgen de palm jungle loop track tot aan het strand en gaan dan klauterend over rotsen naar de bekendste plek in het park: de figure 8 pools. Deze achtvormige poeltjes zijn alleen bereikbaar tijdens eb, wij boffen, dat is vandaag om 02.00 ’s middags. Mooi om te zien, maar de omgeving en de wandeling vond ik meer bijzonder dat dit overbevolkte plekje. Het Royal National Park is prachtig, met ontelbaar veel wandelingen en diverse natuur. Onze 4 uur durende wandeling heeft ons door regenwoud, eucalyptusbos, langs de kust, langs het strand en over rotsen gebracht. Terug in Bondi, zitten we met een koud biertje na te genieten van deze heerlijke dag!

Australische cultuur

In juni zijn we naar een maandelijkse Dutchie borrel geweest: een avondje Nederlands praten en heineken met korting drinken. (Wat pap en mam toendertijd ook hebben gedaan, blijft bijzonder om zulke herinneringen te horen)
Het merendeel van de aanwezigen bestond uit immigranten of mensen die voor langere tijd in Sydney verblijven. Met een aantal leeftijdsgenootjes hebben we veel gemeen, daar spreken we nu vaker mee af. Vrijdagavond hebben we samen een stukje echte Australische cultuur meegepakt bij een nationale rugby wedstrijd. Rugby (footy) is voor Australië wat voetbal is voor Nederland. De diehard fans zijn gekleed in teamkleuren en bij iedere wedstrijd aanwezig of kijkt het in een sportbar, te vinden op ongeveer elke hoek van een straat. Rugby is geen moeilijk spel om te volgen en ook al was dit geen beslissende wedstrijd, werd er veel gescoord en was het vermakelijk om naar te kijken! Mede door de brede stoere mannelijke rubgy spelers?

Na 2 maanden wonen in Sydney hebben we er nog lang geen genoeg van, er is zoveel te beleven en te zien! De Australische natuur en de dieren is/zijn zo prachtig: in de ochtend zitten er vaak 2 kleurrijke papegaaien (Lorikeet) op ons balkon te piepen voor een kruimeltje brood, prachtige beestjes! De Australische sfeer is relaxed, wij zijn relaxter, we leven veel meer buiten en de (meeste) mensen zijn hartstikke aardig.
De tijd vliegt voorbij, we zijn al langer dan een half jaar weg! (Voor het precieze aantal weken verwijs ik iedereen door naar Mama.)
Maar hoe langer wij weg zijn, hoe meer we missen in Nederland. Ik baal wel als ik er weer niet bij ben op moeilijke momenten, en ik baal als ik weer een belangrijke gebeurtenis mis: verjaardagen, een 1e housewarming, een verhuizing, een 30ste verjaardag, een 1e verjaardag, een verbouwing, een 1e huis, …

‘Man cannot discover new oceans unless he has the courage to lose sight of the shore.’ – André Gide

 

 

4 gedachten over “Sydney – not just a city”

 1. Hoi Nicole en Daniël,
  Superverhaal en foto’s weer na zo n lange tijd.
  Geniet maar,en zeker van die zachte winter,lijkt op onze zomer als t hier wat minder warm is.
  Liefs en grtjs mam,veroon

 2. Hoi Nicole en Daniel.
  Leuk weer wat te lezen. Super mooie foto,s.
  En fijn leuke baan wat je wel licht .Hier lekker fris.
  Wanneer begint de zomer weer bij jullie.
  Geniet maar tot horens
  Groetjes Kai en Truus

  1. Hoi!
   In September begint de lente, zomer begint pas weer in de december. Het is nu ook heerlijk weer, alleen de zee is nog wat koud.

   Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.