Hobbiton

‘The world is not in your books and maps, it’s out there’ – Gandalf

Voordat we naar het mooie schiereiland Coromandel, een populaire vakantiebestemming onder de Nieuw Zeelanders gaan, worden wij verwacht op de meest wonderbaarlijke plek ter wereld. Wij worden verwacht in Hobbiton, daar nemen we deel aan de Evening Banquet Tour.

Na een potje Frisbee Golf en een paar rondjes mountainbiken (Ik 1 rondje, Daniel de rest) moeten we ons nog haasten om op tijd in Hobbiton te zijn. Frisbee Golf ? In het park waar we hebben geslapen ligt een Frisbee Golf baan met wel 18 holes en vanmiddag is er zelfs een Frisbee Golf toernooi! Er bestaan gewoon mensen die een professioneel frisbee Golfer zijn?
De omgeving laat weten dat we in de buurt zijn, felgroene glooiende heuvels onder een stralende zon, ik snap wel waarom net dit stukje aarde als decor mag dienen voor regisseur Peter Jackson (Lord of the Rings en The Hobbit trilogie) zijn kaskrakers. Ik ben zó enthousiast dat ik van gekkigheid niet weet waar ik eerst naar toe moet, een foto bij het Hobbiton bord, nee eerst de souvenirwinkel leeg kopen, of toch eerst een Southfarting biertje drinken? De souvenirwinkel alleen al is het bezoeken waard, met elfenoren, mokken, hobbitvoetsloffen, sieraden (o.a. de ene ring), beelden, zwaarden en en en…

Evening Banquet Tour
Om 16.15 brengt een grote groene bus ons naar de Shire, het avontuur begint! De groep telt ongeveer 40 mensen en wordt opgesplitst in 2 kleinere groepen. Wij zitten in groep 1 en vallen onder tourgids Hugh, een leuke jonge kerel die net als ons een gigantische fan is. Iedereen in de groep heeft alle (extended) films gezien en zelfs de boeken gelezen. Dat lijkt logisch, maar er zijn genoeg mensen bij de dagtour die niet eens weten wat een Hobbit is? We zijn blij dat we voor de avondtour hebben gekozen, die is toch net wat exclusiever en trekt de echte fans. Na een introductiepraatje lopen we via dezelfde route als waardoor Gandalf binnenkomt de Shire binnen en hebben we zicht op de eerste Hobbit huisjes, ongelofelijk fantastisch mooi bijzonder. We zijn er allemaal even stil van.
Ik zie iedereen al snel rondlopen met een gigantische glimlach, en ik hoor alleen maar ‘Wow’ en ‘This is so awesome’ ‘This is so cool’. Hugh vertelt veel leuke weetjes over het tot leven brengen van de Shire. Dit gebied is eigendom van de familie Alexander en hoort bij hun boerderij, nadat de filmscouts het gebied aan Peter Jackson lieten zien was hij meteen enthousiast en ging bij de familie langs om te vragen of het als decor mocht dienen voor de 3 Lord of the Rings films en later voor de 3 The Hobbit films. De familie stemde in en liet het filmen in 1999 beginnen, niet wetende natuurlijk wat voor gigantisch succes het zou worden. En helemaal onwetend over de lange nasleep van het succes, het is 2017 en deze tour is nog steeds iedere dag compleet volgeboekt!
Peter Jackson is boven alles een perfectionist en dat is terug te zien. De huisjes en omringende tuinen zijn zo gedetailleerd. Aan de waslijnen hangen kleine Hobbit kleertjes, overal staan kleine Hobbit zitbankjes en kleine Hobbit kruiwagentjes. En alle vegetatie in de Shire is echt, wel aangeplant maar echt, de enige boom die nep is, is de boom boven het huis van Bilbo en Frodo Baggins.
We mogen bij 1 Hobbit huisje naar binnen, ofja in de deuropening staan voor dé foto. In het huisje staat namelijk helemaal niets, die scenes zijn allemaal opgenomen in een studio. Hugh waarschuwt ons van te voren, het is wel eens voorgekomen dat mensen met de grootste verwachting de deur openen om vervolgens bij de aanblik van een leeg huis in tranen uit te barsten. Wat een geheel terechte reactie is.
Bij het bekendste en grootste Hobbit huis van ze allemaal, het huis van Bilbo en Frodo Baggins met de groene deur, genieten we van een uitzicht over de Shire. De zon gaat langzaam onder en de lantaarns gaan overal aan. Wat magisch.
We volgen Hugh over een van onder groen belicht pad langs het meer en komen uit bij de molen. Aan de andere kant van de brug staat de Green Dragon Inn te wachten op het bezoek. Er klinkt muziek, Sound of The Shire, er komen rookpluimen uit de schoorsteen. Binnen mag iedereen 1 drankje van het huis nuttigen: Ale, Stout of non alcoholisch Gingerbeer. Allen van de Southfarting range, speciaal gebrouwen voor Hobbiton. In de open haard brandt een lekker vuurtje en ook weer hier in de Inn zijn de details perfect. Achter een gordijn in de andere kamer worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het feestmaal. Ik trek me even alleen terug, ik ga even alleen buiten staan met mijn Southfarting Ale, even staan genieten. Het is allemaal zo perfect, ik schiet er bijna van vol.

A feast fit for a hobbit
Na het drankje gaan de gordijnen open en lopen we met grote ogen de eetkamer binnen, 3 tafels staan bomvol eten! Het ziet er héérlijk uit. We nemen plaats en vallen aan: gebraden kip, zalm, biefstoof, worsten in tomatensaus, champignons, pompoen gevuld met rijst, groenten ratatouille, gebakken aardappeltjes, pompoen en zoete aardappel melange, brood, boter en sausjes. En een glas rode wijn uit Middle Earth! Genieten! De tafel is gezellig, de linkerburen komen uit Finland, de rechterburen uit Australië. De laatste 2 vragen of we soms een hol been hebben, zo veel als wij eten. We zitten als laatsten van de tafel nog te eten, en als Hugh ruimte op de tafel maakt voor het dessert laten we onze borden ook maar afruimen. We zitten opeens ook wel erg vol.
Mja, de Hobbit trifle (zo heet die echt) is verrukkelijk. En de muffin met slagroom ook.
Na het overheerlijke feestmaal en met buikpijn verzamelen we bij de bar voor het laatste deel. Met een lantaarn in de hand lopen we in een lange rij langs het meer naar het met lampionnen verlichte partyfield. De Hobbits vieren hier al hun verjaardagen en feesten en wij doen niet anders. Zodra we in een grote cirkel staan beginnen de tourgidsen het Green Dragon lied te zingen en gaan wij dansen als Hobbits! Geweldig om 40 volwassen zo uit hun dak te zien gaan.
Voordat we nog een mooi fotomoment krijgen bij een verlicht huisje, nemen de gidsen Hugh en Mike al een beetje afscheid. Iedereen sluit de ogen en Mike herhaalt nogmaals wat we vandaag allemaal hebben gedaan, waar we zijn geweest, welke verhalen we hebben gehoord: ‘You all took a lot of pictures today and you probably also took some selfies in front of the Hobbit Holes. Maybe one Hobbit Hole is a bit more special to you, one moment at a particular Hobbit Hole. Think about it and try to see it in front of you. Always remember that moment. Because that is your moment, your Hobbit Hole and no one will ever take that away from you.’

10 gedachten over “Hobbiton”

 1. Hoi Nicole en Daniel, wat een leuke speeltuin voor volwassenen! Ik ben dan wel geen fan van Lord of the Rings maar ik kan me voorstellen dat het fantastisch is als je dat wel bent. En dat jullie samen zo genieten, daar word ik dan weer blij van.
  groetjes Rita

 2. Wat leuk om te lezen, hoe genoten jij hebt! 😁 Krijg spontaan zin om er ook heen te gaan!

  Super boeiend geschreven weer!

  😘

 3. Hoi Nicole en Daniel
  wat een prachtig verhaal alweer.
  En schitterende foto.s .
  Een hele wereld daar
  geweldig .nog heel veel plezier.
  groetjes Kai en Truus

 4. Wederom weer zo leuk geschreven Nicole!!! Lijkt me echt heel vet om dat een keertje te bezoeken. Erg mooie uitzichten en zo leuk dat je je gewoon zowat in de film begeeft

  1. Dankje Merel!
   We hebben gister nog eens de film gekeken, zoo leuk! Wij hebben gewoon gelopen waar de hobbits liepen 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.